DOÇ. DR. İLKE BAHÇECİ ŞİMŞEK ANASAYFA HASTALIKLAR HAKKIMIZDA İLETİŞİM

Üst göz kapağının olması gerekenden daha düşük olmasıdır. Üst ve alt göz kapağı arasındaki aralık, kişiler arasında değişiklik göstermekle beraber, ortalama 10-11 mm kadardır ve üst göz kapağı gözümüzün renkli kısmını 2 mm kadar örtmektedir. Bundan daha fazla örttüğünde veya iki göz arasında fark dikkat çekici olduğunda, göz kapağı düşüklüğünden bahsedilebilir. Bu durum tek veya iki taraflı olabilir. Hafif dereceli düşüklükler (ptozis) sadece estetik kusur oluştururken, daha ciddi olanlar görmeyi de etkiler.

Kapak Düşüklüğüne Ne Sebep Olur?

Doğuştan olabileceği gibi sonradan yaralanma, kas ve sinir hastalıkları, ve daha fazla olarak yaşa bağlı kapağı kaldıran kasın gevşemesiyle ptosis görülür. Yine çeşitli göz ameliyatları, kontakt lens kullanımı da bu kasın gevşemesine dolasıyla ptosise yol açabilir.

Kapak Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Kapak düşüklüğünün tedavisi cerrahidir. Cerrahisinde levator kası kuvvetlendirilerek göz kapağının kaldırılması amaçlanır. Ptosis ameliyatları kapak düşüklüğünün tipine ve ağırlığına göre yapılır. Farklı teknikler vardır; cilt kıvrımından yada üst göz kapağının altından müller rezeksiyonu dediğimiz ameliyatla yapılabilir. Doğuştan ptosislerde üst göz kapağını kaldıran kevator kasının fonksiyonu azsa göz kapağı kaş bölgesindeki kasa silikon şerit yardımıyla asılmaktadır (frontale askı yöntemi).

Sonuç olarak hekiminiz cerrahide uygulanacak yöntemi göz kapağının muayene bulgularına göre belirler. Erişkinlerde yapılan ptosis ameliyatları genelde lokal anestezi altında uygulanan ameliyatlardır. Aynı gün hastanın taburculuğu yapılır, ameliyat günü yapılan buz uygulamaları şilik morluk gelişimini engellemektedir.

Alttaki fotoğrafta sol konjenital ptosisi olan hastamız mevcut. Sol üst göz kapağı altından Müller kası rezeksiyonu (Fasanella Servat ameliyatı) uyguladık. Ameliyat öncesi ve sonrası 1. aydaki sonucumuz, cilt izi olmaması bu ameliyatın avantajlarından.

Alttaki fotoğrafta iki gözde yaşa bağlı involüsyonel ptosisi olan bir hastamız mevcut. Lokal anestezi altında sağ göz kapağına levator kasına kısaltma, sol gözüne kapak altından müller kasına kısaltma yaptık. Ameliyat öncesi ve ameliyattan sonra 10. gün fotoğrafları.

Alttaki fotoğrafta sağ göz kapağında doğuştan kapak düşüklüğü mevcuttu, levator kası fonksiyonu çok azdı. Silikon ile frontale askı operasyonu ugulandı, ameliyattan sonra 10. gün fotoğrafı.

Aşağıdaki resimde sol gözünden farklı merkezlerde 3 defa ptosis operasyonu olmasına ragmen düzelme olamamış bir hastamızın fotoğrafları mevcut. Sol frontale askı operasyonuyla sağ gözle simetri sağlanabilmiş, ameliyat sonrası 2. hafta görüntüsü mevcut.

Daha ayrıntılı bilgilendirme için Op. Dr. İlke Bahçeci Şimşek ile bağlantı kurabilirsiniz.

Bugün arayıp randevu
alabilirsiniz!


444 70 00
0 (533) 611 44 87

 
Ulaşım

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi
Balmumcu, Şakir Kesebir Caddesi
Gazi Umur Paşa Sokak No:28
34349, Beşiktaş/İSTANBUL